نشست "پیامبر اعظم (ص)، حقوق و آزادیهای انسان معاصر" شب چهارشنبه با حضور جمعی از پژوهشگران در نمایشگاه بزرگ پیامبر اعظم (ص) برگزار شد.
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی ایرنا، در این نشست "محمد جواد نجفی" استاد دانشگاه علوم و حدیث گفت : اسلام رویکردی اخلاقی به تمام عرصههای زندگی و ابعاد، اجتماعی، اقتصادی و نیز مظاهر تمدن انسانی دارد.
وی افزود: اوج ارزشهای اخلاقی روح دیانت، پیامبر خاتم (ص) است و همه احکام، دستورها، آداب و سنن بر مدار اخلاق شکل گرفته است.
نجفی تاکید کرد: هنگامی که خداوند در قرآن کریم مسلمانان را به پرداخت صدقه، خمس و زکات امر میکند این امر، تنها یک اقدام اقتصادی نیست بلکه نخستین دستاوردش پاکسازی درونی فردیاست که بهاین مهم مبادرت میورزد.
این پژوهشگرتصریح کرد: همه جنبههای مختلف زندگی، ابزاری است تا انسان موجودی متعالی و وارسته شود، چنانچه حضرت علی (ع) میفرماید: " از فقر و تهی دستی بپرهیزید زیرا فقر باعث کاستی جایگاه دین، سبکی خرد آدمی شده و سرانجام انسان را به سوی خشم فرا میخواند."
نجفی افزود: اخلاق رسول گرامی اسلام (ص) خاستگاه و مبنای جاودان حقوق اجتماعی است. چنانچه خداوند در قرآن کریم پیامبر(ص) را چنین توصیف میکند:
"ای پیامبر، تو به برکت لطف خدا با مردم مهربان شدی، اگر تو تندخو بودی آنها از تو دور میشدند."
وی چنین نتیجه گرفت که میدان جاذبهای که بین مردم و پیامبر(ص) ایجاد شده، مبتنی بر اخلاق آن حضرت بوده است.
این پژوهشگر سیره نبوی با تاکید بر این که اخلاق پیامبر (ص)، سرچشمه همه حقوق اجتماعی است، افزود: این حقوق استوار بر آموزههای نبی مکرم اسلام است و رنگ، نژاد، قبیله، حوزه جغرافیایی و تاریخی نمیشناسد و اخلاق پیامبر (ص)، این معجزه جاوید، همه این برکات را برای ما به ارمغان آورده است.
نجفی تصریح کرد: خداوند برای همه انسانها حق انتخاب قائل شده است و در قرآن میفرماید: "پیامبران را فرستادیم تا مردم بابهرهگیری از آموزههای دینی، شایستگی یابند، در نظام عادلانه مشارکت داشته باشند."
وی در پایان یادآور شد: آنچه که ما از قرآن فرا گرفتیم، این است که اسلام بزرگترین پشتوانه حقوق اجتماعی همه انسانها در تمام عصرها و قرون محسوب میشود.
بر اساس گزارش ایرنا، همچنین دراین نشست، "محمود حکیمی" از نویسندگان حوزه دین برای کودکان و نوجوانان، با بیان این که امنیت اجتماعی یکی از اصلیترین حقوق اجتماعی است که پیامبر (ص) تلاش کرد تا در جامعه پدید آورد، افزود: در قرآن آمده است; بدترین افراد کسانی هستند که مردم از ترس آزارشان به آنها احترام بگذارند.
وی تاکید کرد: هنگامی که ملتی دچار وحشت شده و ترس بر جامعه مستولی شود، مشکلات فراوانی ایجاد میشود که از اساسیترین آنها چاپلوسی و دو چهره شدن انسان هاست.
حکیمی تصریح کرد: در واقع پیامبران توحیدی همواره تلاش کردهاند تا امنیت اجتماعی در جامعه پدید آمده و انسانها دچار وحشت نشوند.
"مسعود انصاری" از دیگر دین پژوهان معاصر نیز در سخنانی گفت: اساس دعوت پیامبران، احقاق حقوق اجتماعی بوده است.
وی افزود: در حقوق جزای مدرن اعلامیه حقوق بشر، دو اصل وجود دارد; یکی قانونی بودن و دیگری شخصی بودن جرائم و مجازات ها.
انصاری به قدمت حقوق در دین اسلام اشاره کرد و افزود: در مکتبی که داعیهاش احقاق حقوق فردی و اجتماعی است، پیشینه شناخت این دو اصل از ۱۵۰ سال نمیگذرد و ۵۰سال است که به طور رسمی اجرا میشود، در حالی که در مکتب اسلام این حقوق قدمتی بسیار دیرینه دارد.
وی تصریح کرد: در قانون اسلام، هیچ کس را نمیتوان مجازات کرد، مگر این که از نظر قانون جرمی را مرتکب و مستوجب مجازات باشد.
این پژوهشگر اهل سنت و مترجم قرآن کریم افزود: در اسلام هر کس مستوجب کیفری است که جرمش را خود مرتکب شده باشد یعنی هیچ کس را برای جرم فرد دیگری مجازات نمیکنند، در قرآن نیز آمده است; " هر کس نتیجه کاری را می بیند که در آن سعی کرده و از اراده او ناشی شده باشد."
نشست بعدی این نمایشگاه با حضور حجتالاسلام "اسفندیار ایازی" و استاد " یحیی یثربی" به موضوع رویکردهای جدید الهیات معاصر به پیامبر اعظم (ص) اختصاص دارد که عصر روز چهارشنبه ۲۳اسفند ماه برگزار خواهد شد.